• Gyerekmunka
 • Két gyerek
 • Gyerekek a családban
 • Öregek
 • Asszony tánc
 • Asszonyok terménnyel
 • Városkép
 • Tanítás
 • Always on the road
 • Bare Eyes
 • Black albino
 • Children of Misery
 • Kids of Kenya
 • Maasai Chief
 • Maasai children
 • Maasai village
 • Maasai women
 • Past and the future on her face
 • Smiling in chador
 • The English teacher

"A szülőknek alapvető emberi joga, hogy szabadon és felelősségteljesen meghatározzák gyermekeik számát és az érkezésük közt eltelt időt."

ENSZ Emberi Jogok Konferencia, 1968 Teherán
Hírlevél
Név:*
E-mail:*
E-mail mégegyszer:*
Melyik csoportot képviseli?:*

Emancipáció, fogamzásgátlás: az emberiség mai döntő evolúciós ugrásai

 

Beszélgetés Simonyi Gyulával, a BOCS Alapítvány elnökével az Alexandra Könyvesház Irodalmi Pódiumán.

Időpont: 2012. február 17. péntek, 18 óra

Helyszín: Bp. V. Károly krt. 3/c., Alexandra Könyvesház 4. emelet

Mindenkit szeretettel várunk!
Az est házigazdája: Tomana Györgyi

Ízelítő a témából:

 

Fennáll a kockázat, hogy az emberiség a legtöbb helyen még ma is csak nagyon töredékes nõi egyenrangúság pár évtizedes történelmi esély-pillanata után hamarost visszahull a férfi fizikai erõfölény dominanciájának korszakába!

Az elõadásban áttekintjük a nõi egyenjogúságot, mint az emberiség globális válságának kulcskérdését:
- mióta alakul?
- hol mennyire érvényesül?
- merre halad?
- amikor nem volt ill. ahol nincs, miért nem?
- mik a hajtóerõi és mik az ellenerõi?
- a hajtóerõk és ellenerõk változásával mi várható?

A matriarchátus (néhol máig fennmaradt) szeretet és intelligencia civilizációját egy ökológiai tágasság tette lehetõvé, amikor az ember intelligensebbé vált vetélytársainál és még nem szaporodott olyan sûrûre, hogy vetélytársává vált volna saját magának. Pl. a delfinek ugyanezért tölthetik idejük nagy részét játékkal és szexszel.

Ezt az egyensúlyt felborította, hogy a túlnépesedés nekifeszült az ökológiai korlátoknak, az embercsoportokat körülvevõ tágasság, bõség és szabadság határai összeértek, összenyomták egymást, s a szûkülõ élettérben elõtérbe kerültek a más embercsoportok elleni és más élõlények elleni harcosok: katonák és munkások. (Ld. "irts ki mindent, ami nem táplál téged vagy a táplálékodat" - Quinn)

Egyszerûen mondva a matriarchátus azért szorult háttérbe, mert a túl sok utód közt fölerõsödött természet- és egymás elleni harcban a férfi nagyobb fizikai erejének egyre nagyobb jelentõsége lett. Az ökológiai túlfeszülés vezetett pl. a földmûveléshez stb.

Aztán évezredek túlnyomása után a fosszilis energia elõkerülése egy történelmi esélyt adott, mert hirtelen ökológiai tágasságot teremtett újra. A határoknak nekifeszülõ civilizáció az egyensúlyát elvesztve népességrobbanásba tántorodott, mint a kaput döngetõk, amikor az hirtelen kitárul. Az átmeneti tágasság, pl. az energiabõség lecsökkentette a férfi fizikai erõfölény jelentõségét, így a nõi egyenrangúságnak pillanatnyi történelmi esélye lett.

Ha a nõknek sikerül kitörniük az "utódtermelõ gép" (Amartya Sen) elnyomatásból (és a férfi-hatalomnak megértenie, hogy neki is a csökkenõ népesség az érdeke), ha sikerül a felfújódást megállítani, mielõtt újra nekifeszül a ráadásul már újra szûkülõ határoknak, akkor az emberiség eljuthat a szeretet és intelligencia korába.

Ha viszont nekifeszülünk a szûkülõ határoknak és újra az energiaszûkösség kora következik, akkor minden eddiginél nagyobb nyomor és küzdelem vár az emberiségre, ahol az energiaszûkösségben a férfi fizikai erõfölénye újra meghatározóvá válik

Az elõadás bemutatja a nyolc lépéses történelmi folyamatot
1) a T+ N- E- (természeti erõforrás bõség, csekély népesség, energiaszûkösség) évszázezredes korából kiindulva
2) a T+ N+ E- (természet bőség, de már túlnépesedés, és a háziasított állatok ellenére még mindig energiaszűkösség) földmûvelés évezredeken át
3) a T+ N+ E+ (még van természet elég, de a túlnépesedés népességrobbanássá fokozódik, viszont fosszilis energiabőség) ipari forradalom korába, majd
4) az utóbbi évtizedek T- N+ E+ idõszakát (a természeti erõforrások szûkössé válását, mivel az emberiség ökológiai lábnyoma túlhaladta a Föld eltartóképességét, a népességrobbanás alig lassul, az olajfelhasználás robban) és
5) a mostanában kezdõdött T- N+ E- (a természet rohamosan pusztul, a népesség még mindig robban, az olajkitermelés tetõzik, fokozódó energiaszûkösség) korszakig, ami szélsõségesen fenntarthatatlan.

Az emberiség és fõleg a nõk legégetõbb sorskérdése: milyen hamar jutunk el
6) a T- N- E- korba (a népességrobbanás visszafordulása), amiben majd esély nyílik haladni
7) a T- N- E+ fázison (a megújuló energiák az erősen csökkenő népesség számára már újra energiabőséget tudnak nyújtani) keresztül
8) a T+ N- E+ ideális állapot (természet és energia bőség túlzsúfoltság nélkül) felé?

 

S az is kérdés, hogy a természet kegyetlen módszerei (éhínség, járvány, háború stb.) vetnek véget a túlnépesedésnek, vagy az ember emberré evolválódik és képessé válik nemzõ képességének tudatos használatára, megelõzve a ma még évente tízmilliószám a párok szándéka ellenére bekövetkezõ nem-kívánt foganásokat.

"Azt hiszem, megtaláltam az állatok és a civilizált ember közti hiányzó láncszemet. Mi vagyunk az." (Konrad Lorenz)

 

A Föld népessége most: