• Gyerekmunka
 • Két gyerek
 • Gyerekek a családban
 • Öregek
 • Asszony tánc
 • Asszonyok terménnyel
 • Városkép
 • Tanítás
 • Always on the road
 • Bare Eyes
 • Black albino
 • Children of Misery
 • Kids of Kenya
 • Maasai Chief
 • Maasai children
 • Maasai village
 • Maasai women
 • Past and the future on her face
 • Smiling in chador
 • The English teacher

"A túlnépesedés modern járványának megoldásához csak annyi kellene, hogy ráébredjünk a probléma súlyára és oktassuk az áldozatok milliárdjait."

Dr. Martin Luther King Jr (1929-1968, Béke Nobel-díj 1964)
Hírlevél
Név:*
E-mail:*
E-mail mégegyszer:*
Melyik csoportot képviseli?:*

Elet es halal kerdese Malawiban

 

Az egeszsegugyi dolgozok es eszkozok kronikus hianya vezetett ahhoz, hogy az egeszsegugyi dolgozok elnek a feladatok megosztasaval, amelynek kedvezo hatasa van a csaladtervezesre es a szuleszeti ellatasra.

Natasha Warcholak

 

 • guardian.co.uk,Monday 26 November 2012 00.01 GMT

 

 

Nok meglatogatjak a Banja la Mtsongolo altal vezetett klinikat.(Families of Tomorrow). Foto: Tony Karumba for the Guardian

 

Rosemary Banda fia, Adam halva szuletett 38 evvel ezelott. Amikor a hagyomanyos szuleszetet felugyelo szemely odaert hozza a tavoli Malawi faluban, mar tul keso volt. 16 eves volt.

"Nem tudtam ujbol megfoganni es a csaladom kitagadott" – mondja. Most Banda kulfoldon el es adomanyokat gyujt, hogy segitsen a fiatal anyaknak Malawiban. Azert hogy a traumat le tudja kuzdeni, hogy elvesztette egyeduli gyermekét, elkepzelt maganak egy kepet, hogy mi lett volna Adam-bol – egy jol oltozott mosolygo orvos, aki a fiatal anyaknak segit. "Most en segitek nekik helyette" - mondja.

"Csak korulbelul 300 doktorunk van Malawiban es 2000 regisztralt noverunk" - mondja Dorothy Ngoma, az ujonnan kinevezett nemzeti koordinator a biztonsagos anyasagert az Elnoki Irodaban. "De megprobalunk mindent megtenni, hogy biztositsuk a csaladtervezesi szolgaltatasok elerhetoseget minden no szamara, kulonosen a videki teruleteken. "

Ilyen szolgaltatas a tubal ligation, a nok sterilizaciojanak maradando formaja. Mercy ezen megy át egy klinikán Malawi fovarosanak, Lilongwe-nak kulso reszen. 8 gyermeknek adott eletet. 2 meghalt. De a 49 eves ferje nem akarja, hogy sterilizaljak. "Itt vagyok vele, de nem ertek egyet ezzel" - mondja. "Ez jo mas noknek, de ha a te felesegeden vegzik el, az mas. Tobb gyermeket akarok, a sajat veremet."

Mercy-t megnezi egy klinikai dolgozo – kozep szintu egeszsegugyi dolgozo, aki kisebb muteteket vegre tud hajtani. Ha Malawiban nem lenne krónikus hiány az egeszsegugyi dolgozokból, kulonosen az orvosokból, akkor ezt egy doktor vegezne.

"Ez a munkamegosztas: amit az orvosoknak kellett volna megcsinalni, azt ellatjak a klinikai dolgozok" – magyarazza Abel Kawonga, aki irattaros a Malawi Egeszsegugyi Tanacsban. Dr Ann Phoya, aki a Malawi Egeszsegugyi Miniszteriumban az atfogo megkozelites iranyitoja, a munkamegosztast ugy definialja, hogy "valakinek a gyakorlatat kiszelesitik, hogy biztositsak, hogy amit el kell vegezni, az el legyen vegezve". Peldaul, egeszsegmegorzo asszisztensek, a Malawi egeszsegugyi rendszer legalacsonyabb szintjen, akiknek a feladata a kornyezeti egeszseg felugyelete, injekcios fogamzasgatlast nyujtanak. Es a kozossegi elosztasban segedkezo egyenek – fizetes nelkuli onkentesek – kondomokat es oralis fogamzasgatlasi eszkozoket osztanak ki.

A szukseg a munkamegosztas szuloje. Ngoma's kuldetese, hogy "biztositsa, hogy a nok ne haljanak meg". A halalozasi arany szulesnel nagyon magas Malawi-ban, es foleg azokat a noket erinti, akik a reproduktiv spektrumuk valamelyik vegen vannak – 15 ev alatt es 45 ev felett.

De ennek ellenere az orszag nepessege az 1966-os 4 milliorol 2012-re 14.8 milliora duzzadt, mert egy no atlagosan 5.7-szer szul életében. A londoni Csaladtervezesi Csucstalalkozon juliusban a Marie Stopes International (MSI) civil szervezet igeretet tett, hogy megduplazza az o altaluk nyujtott fogamzasgatlot hasznalo nok szamat globalisan 20 milliora 2020-ig. De a Nepesedesi Felvilagositasi Iroda (PRB) ugy becsuli, hogy meg ha a termekenysegi rata 4.6 szulesre csokkenne is egy nore nezve 2020-ra, Malawi nepessege akkor is eleri a 26 milliot 2030-ra.  

Az egyik oka, hogy a Malawi-i lanyok hamar hazasodnak, hogy a hivatalos hazassagi kor meg mindig 15 ev. Az ujonnan hazasodottaktol elvarjak, hogy a hazassag elso eveben gyerekuk legyen es a csaladtervezes el sem kezdodik addig, amíg nincs 2-3 gyermekuk. "A malawi nok 64%-anak 19 eves kora elott már szuletik gyermeke. Az a kíhívás előttünk, hogy megprobaljuk a fiatal noket ebben kesleltetni" – mondja Brendan Hayes, project vezeto a Banja La Mtsogolo-nal, az MSI partnerenel.

Mindenkinek szerepe van a munkamegosztasban – beleertve a hagyomanyos vezetoket is. "A vezetok, akik elkotelezettek a munkamegosztas elomozditasaban, mas befolyasos erintetteket is bevonnak, mint az egyhazat, amely nagyon erdekelt a csaladtervezesben" – mondja Dorothy Nyasulu, az Egyesult Nemzetek Nepesedesi Alapjanak asszisztens kepviseloje Malawiban.

A maganszektor az egeszsegugy 40%-at biztositja Malawi-ban, leginkabb vallasos alapu szervezetek altal, mint az egyhazak vagy vallasos civil szervezetek. A foldrajzi megkozelithetoseg is szerepet jatszik. "Az az iranyelvunk, hogy biztositsuk, hogy az embereknek ne kelljen nyolc kilometernel tobbet gyalogolniuk, hogy egeszsegugyi ellatasan legyen reszuk" – mondja Phoya.

"A feladat megosztas holisztikus megkozelitest igenyel" - mondja Banda. "Politikai es kozossegi szinten valo munka egy dolog, de szukseg van infrastrukturara is, hogy elerjuk a tavoli helyeket idoben. Es szukseg van eroforrasokra is. Ez az amit csinalok – es a fiamert teszem.”

"A feladat megosztas elonyei nyilvanvaloak: a fogamzasgatlas elterjedesenek merteke (azoknak az embereknek az aránya, akik reproduktiv korukban modern fogamzasgatlast hasznalnak) a 2004-es 28%-rol a mostani 42%-ra novekedett" – mondja Nyasulu.

A fogamzasgatlas ellenzese

Habar a csaladtervezes jelentosen csokkenti az anyasagi halalozast, Steven nem tamogatja a fogamzasgatlas semmilyen formajat. "Termeszetes, hogy sok gyerekunk van. Ez azt jelenti, hogy igazi ferfi vagy. Es gondoskodni fognak rolad, amikor oreg vagy."

Szerencsere mas ferfiak felvilagosultabb nezetet vallanak. "A ferfiak most mar erzik a szoritast" – mondja Sandra Mapemba, orszagos koordinator a PRB-nel. "Kenyerkeresok es el kell tartaniuk a nagy csaladjaikat."

Megis Steven nincs meggyozve. Ugy tervezi, hogy masodik felesege lesz – a poligamia nem ritka. "Megegyeztem a felesegemmel: ha eljovok a klinikara vele, megengedi, hogy ujranosuljek" - mondja.

Malawi sokaig eljutott a feladat megosztas teren, de meg mindig nem osztonzo az orvosok szamara, hogy Malawiban dolgozzanak, foleg a nehezen elerheto teruleteken. "Voltak idoszakok, amikor tobb Malawi doctor volt Manchesterben, mint Malawiban" - mondja Edgar Kuchingale, szulesz es a Malawi Orvosi Szovetseg elnoke.

Kawonga azt mondja, hogy Malawi nem lenne ott, ahol most, a feladat megosztas nelkul – es olyan nok nelkul mint Rosemary Band, aki ahelyett hogy a fajdalma elemesztette volna, segit a sorstarsainak.

"Soha nem tudod kiherverni a gyermeked halalat" – mondja Banda, "de tudod, hogy ennel rosszabb nem tortenhet veled. Es ez erosse tesz, es arra kesztet, hogy jo dolgokat tegyel. Erzem, hogy Adam buszke ram."

(Nehany nevet megváltoztattunk.)


Az eredeti cikk itt található.

A Föld népessége most: