• Gyerekmunka
 • Két gyerek
 • Gyerekek a családban
 • Öregek
 • Asszony tánc
 • Asszonyok terménnyel
 • Városkép
 • Tanítás
 • Always on the road
 • Bare Eyes
 • Black albino
 • Children of Misery
 • Kids of Kenya
 • Maasai Chief
 • Maasai children
 • Maasai village
 • Maasai women
 • Past and the future on her face
 • Smiling in chador
 • The English teacher

"A természeti kultúrák "megszentelt föld, megszentelt szex" bölcsessége erre irányult: maradjunk egyensúlyban a földdel."

Dolores LaChapelle, mélyökológus
Hírlevél
Név:*
E-mail:*
E-mail mégegyszer:*
Melyik csoportot képviseli?:*

Elet es halal kerdese Malawiban

 

Az egeszsegugyi dolgozok es eszkozok kronikus hianya vezetett ahhoz, hogy az egeszsegugyi dolgozok elnek a feladatok megosztasaval, amelynek kedvezo hatasa van a csaladtervezesre es a szuleszeti ellatasra.

Natasha Warcholak

 

 • guardian.co.uk,Monday 26 November 2012 00.01 GMT

 

 

Nok meglatogatjak a Banja la Mtsongolo altal vezetett klinikat.(Families of Tomorrow). Foto: Tony Karumba for the Guardian

 

Rosemary Banda fia, Adam halva szuletett 38 evvel ezelott. Amikor a hagyomanyos szuleszetet felugyelo szemely odaert hozza a tavoli Malawi faluban, mar tul keso volt. 16 eves volt.

"Nem tudtam ujbol megfoganni es a csaladom kitagadott" – mondja. Most Banda kulfoldon el es adomanyokat gyujt, hogy segitsen a fiatal anyaknak Malawiban. Azert hogy a traumat le tudja kuzdeni, hogy elvesztette egyeduli gyermekét, elkepzelt maganak egy kepet, hogy mi lett volna Adam-bol – egy jol oltozott mosolygo orvos, aki a fiatal anyaknak segit. "Most en segitek nekik helyette" - mondja.

Bővebben...

Rio minusz 20: a családtervezés emberi joga továbbra is tabu

 Szövegjavaslat a Rio+20 konferenciára

A népesség stabilizálásának elsőbbséget kell élveznie a fenntartható fejlődésben” Kofi Annan, korábbi ENSZ főtitkár. (Key Recommendation of GHF 2009).


„Vagy mi magunk csökkentjük önként a létszámunkat, vagy a természet maga fogja helyettünk brutálisan lecsökkenteni.” Maurice Strong, az első riói föld csúcs főtitkára, 1992.


„Hasztalan az ökológiai lábnyomod csökkentése, ha folyamatosan növeled a lábak számát.” (népszerű mondás)

 

Bővebben...

Döntés született az ENSZ ülésén a fiatalok jogairól

Az ENSZ Népesedési és Fejlesztési Bizottsága nemrégiben tartotta 45. konferenciáját, amelyen döntés született a fiatalok szexuális és reproduktív egészégének és jogainak elôsegítésérôl.


A döntést az UNICEF nemrégiben kiadott jelentése elôzte meg, amely rávilágított a fiatal – eddigi legnagyobb populációjú – generáció jelenlegi problémáira, így például a HIV/AIDS, a nemi erôszak és a nem tervezett terhesség kihívásaira. Ugyanakkor említést tett az 1994-es Nemzetközi Népesedési és Fejlesztési Konferencia (ICPD) akcióprogrammjában elhangzottakról is, amelyeken nemzetközi megegyezések születtek a témával kapcsolatban.

Bővebben...

People and Planet Summary - magyar fordítás

 

A 21. század kritikus időszak az emberiség és a Föld életében. A Föld népessége 2011-re
elérte a 7 milliárdot és az ENSZ előrejelzései szerint 2050-re már várhatóan 8 és 11 milliárd
között lesz ez a szám.

Bővebben...

Ne feledkezzetek meg a lányokról!

s-GLOBAL-MOTHERHOOD-large 

Négy gyermek édesapjaként és az anyák egészségéért dolgozó vezető ENSZ intézmény, az UNFPA

ügyvezető igazgatójaként, nagyon jó érzés látnom, hogy végre világszerte kezdik felismerni; a
biztonságos anyaság és a nők termékenyégének védelme elengedhetetlenül fontos.

Bővebben...

Gyógyszer a népesség-növekedésre: érettségizzenek a lányok!

 

(Elisabeth Rosenthal, The New York Times, April 16, 2012, 12:08 pm)

ketu-blog480

Fotó: Benedicte Kurzen a New York Times számára
Képaláírás: Zsúfolt osztályterem Ketuban, Nigériában. Sok afrikai országban a lányoktól legföljebb az általánost kívánják meg, ha egyáltalán iskoláztatják őket.

Középiskola a lányoknak = népesedés-kontrol = fenntartható fejlődés.

Tudom, hogy ez túlzott leegyszerűsítésnek tűnhet. De az interjúkban, amik Afrikában a népességnövekedés elszabadulásának okairól és hatásairól készültek egy hétvégi NYT cikkhez, sok szakértő egyetlen hatékony beavatkozást javasolt: mindenképpen járjanak a lányok középiskolába.

Bővebben...

Sürgősen le kell dönteni a klímakutatók és a fogamzásgátlás utolsó tabuját!

NEW YORK (AlertNet) – Egyre sürgetőbb megtalálni a módját, hogyan kapjon kiemelt helyet a klímaváltozás napirendjén a népesedés környezetre gyakorolt hatása és a nők reproduktív egészsége – állították Washingtonban szakértők a héten.

letlts

A klímatanácskozások erősen politikai töltésű hadszínterén gyakran robbanásveszélyt jelent a családtervezés és a környezet közt lévő szoros összefüggés emlegetése, következésképp a “népesedés” szó ritkán hallható - állapították meg az előadók a Wilson Center Környezeti Változás és Biztonság Programjának fórumán.

Kavita Ramdas, a Stanford Egyetem társadalmi vállalkozás programjának főigazgatója az “utolsó tabu”-nak nevezi a népességnek a környezettel való összefüggését.

Bővebben...

A női vezetők zöldebbek?

 Egy amerikai kutatás szerint azokban az országokban, ahol a nők magasabb társadalmi pozíciókat foglalnak el, kevesebb kárt okoznak a klímában, mint ahol a nők hátrányosabb helyzetben vannak.

Christina Ergas és Richard York, az amerikai Oregon egyetemének szociológusai azt állítják, hogy a nők parlamentben, minisztériumokban és egyéb döntéshozó szervekben való részvétele a lakosság kisebb szén-dioxid kibocsátásával jár. Kutatásuk eredményei azt sugallják, hogy világszerte javítani kell a nők társadalomban elfoglalt szerepét, ha lassítani akarjuk a klímamegbolondulást.

Bővebben...

A Föld népessége most: