• Gyerekmunka
 • Két gyerek
 • Gyerekek a családban
 • Öregek
 • Asszony tánc
 • Asszonyok terménnyel
 • Városkép
 • Tanítás
 • Always on the road
 • Bare Eyes
 • Black albino
 • Children of Misery
 • Kids of Kenya
 • Maasai Chief
 • Maasai children
 • Maasai village
 • Maasai women
 • Past and the future on her face
 • Smiling in chador
 • The English teacher

"A családtervezés nagyobb jótétemény, több embernek és kevesebb költséggel, mint bármely egyéb technológia, ami az emberiség rendelkezésére áll."

James Grant, (1922-1995) UNICEF igazgató
Hírlevél
Név:*
E-mail:*
E-mail mégegyszer:*
Melyik csoportot képviseli?:*

Demográfiai kiegyensúlyozatlanság: Szubszahara-Afrika a világ népesedési irányával szemben halad

 

Demográfiai kiegyensúlyozatlanság: Szubszahara-Afrika a világ népesedési irányával szemben halad

Írta: Kiziak, Tanja / Sippel, Lilli / Woellert, Franziska / Klingholz, Reiner


1.Az elmúlt 60 év eltérő demográfiai változása


A világ népessége napjainkban elérte a 7 milliárdot, és minden eddiginél erősebben növekszik, kb. 79 millióval évente. Ez a növekedés túlnyomó részben a kevésbé fejlett országokra jellemző. Ám ezen csoporton belül is különbözik a növekedés: míg a jobbmódú fejlődő országokban a népesség jelenleg csak 1,2 %-kal emelkedik évente, és egyes országokban a népességmegtartó 2,1 asszonyonkénti gyermekszámot sem éri el, a 48 legszegényebb országban a népességnövekedés átlagosan 2,2 %-ot tesz ki. Így ezen országok népessége az előrejelzések alapján 2050-re megduplázódik. A világ legszegényebb országai közül 33 Afrika Szaharától délre fekvő területén található. Ebben a régióban a nőknek még napjainkban is 5,1 gyermeke születik[1].

 

A szubszaharai régió az utóbbi évtizedben a világ demográfiai fejlődésének segerhajtójává vált. Ezt egy klaszteranalízis mutatja, melyet a Berlin-Institut népességért és fejlődésért felelős osztálya 103, egykori és jelenlegi fejlődő országban végzett el. Az analízis célja, hogy a termékenység szempontjából hasonlóan változó országokat egy csoportba, kalszterba gyűjtse, hogy egy következő lépésben rávilágítson az azonosságokra és a különbségekre. Az analízis során az adatokat az ENSZ Asszonyonkénti gyermekszám ötévenként 1950-2010. között című gyűjtéséből használtuk fel[2].

Bővebben...

Hogyan válhat a Szubszaharai Afrika oroszlánná?

Az Egyesült Nemzetek előrejelzése szerint a világ népessége 2011. október 31-én átlépte a hétmilliárdot és a jövőben is jelentősen növekedni fog.  A szubszaharai afrikai régió tűnik ki a legmagasabb születési rátákkal. ENSZ becslések szerint 2050-ig a Szabszaharai Afrikában élők száma megduplázódhat, a század végére pedig a négyszeresére nőhet.


Szerző: Tanja Kiziak

Bővebben...

Nem dönthetnek majd a nők, hogy megtartják-e magzatukat?

A január elsején hatályba lépett új alaptörvény a magzat életét a fogantatástól kezdve védi. De vajon milyen hatással lehet ránk, nőkre ez a csak nálunk létező passzus?

„Az emberi méltóság sérthetetlen. Minden embernek joga van az élethez és az emberi méltósághoz, a magzat életét a fogantatástól kezdve védelem illeti meg” – így szól pontosan a január elsején hatályba lépett új alaptörvény Szabadság és felelősség című fejezetének II. cikke. Dr. Spronz Júlia, a Patent Jogvédő Egyesület közelmúltbeli konferenciáján hangsúlyozta, a fogantatástól számított emberi élet alkotmányos védelme hungarikum, hisz Európa egyetlen országa sem terjeszti ki alkotmányában az emberi élet védelmét a fogantatás pillanatáig.

http://www.nlcafe.hu/ezvan/20120202/donthessenek_a_nok_sajat_maguk_hogy_megtartjak-e_a_magzatukat/

Bővebben...

Szüleik tudta nélkül kaptak fogamzásgátló implantátumot tinik

Mint kiderült, Southhampton kilenc iskolájában kínáltak fel a fiatal lányoknak fogamzásgátló implantátumot, ám a gyakorlatban ennél több helyen történhettek hasonló esetek.


A szülők panasza szerint lányuk bőre alá olyan hormontartalmú implantátumot helyeztek el a szülők megkérdezése nélkül, amelyeket hosszú távú fogamzásgátlásra terveztek, és célszerű néhány éven át a helyükön hagyni.

 

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=519453

Bővebben...

Fogamzásgátlót adtak 13 éves diáklányoknak

Nagy-Britanniában 2009 óta több iskola lehetőséget biztosít arra, hogy 13-14 éves lányoknak fogamzásgátló implantátumot ültessenek be. Tavaly 1700 ilyen korú kiskamasznak ültették be az eszközt.

http://www.nlcafe.hu/csalad/20120208/fogamzasgatlot_adtak_13_eves_diaklanyoknak/

Bővebben...

Fogamzásgátlás: kompromisszumot ajánlott Obama a katolikusoknak

Szerző: MTI

 Minden amerikai nőnek, függetlenül a munkahelyétől joga van az ingyenes preventív egészségügyi ellátásra, de az egyházi intézményeknek nem kell finanszírozniuk a vallási meggyőződésükkel ellentétes orvosi beavatkozásokat, azt megteszik helyettük az egészségbiztosító társaságok - jelentette be pénteken Washingtonban Barack Obama amerikai elnök.

Bővebben...

Magyar inkubátor

Szerző: Jánosi-Mózes Emese

http://www.sciencecaffe.com/sciencecaffe/hu/magyar-inkubator.html

Régóta tudnunk kellene már, hogy a jószándékú ideológiák fapados követésének eredménye a rossz gyakorlat. Persze nem tanulunk, a Pokolba vezető útra újabb és újabb ragyogó köveket helyezünk.

Bővebben...

7 milliárd ember a földön: megállíthatjuk a növekedést?

A washingtoni Worldwatch Intézet igazgatójának friss írása a népességrobbanásról és a nők jogairól.
Az évenkénti A világ helyzete c. kötetét magyarul 1991 óta kiadja a Föld Napja Alapítvány, sőt, már az 1987-es is megjelent magyarul, a népesedés fejezet a BOCS weboldalán is olvasható.

Bővebben...

A Föld népessége most: