• Gyerekmunka
 • Két gyerek
 • Gyerekek a családban
 • Öregek
 • Asszony tánc
 • Asszonyok terménnyel
 • Városkép
 • Tanítás
 • Always on the road
 • Bare Eyes
 • Black albino
 • Children of Misery
 • Kids of Kenya
 • Maasai Chief
 • Maasai children
 • Maasai village
 • Maasai women
 • Past and the future on her face
 • Smiling in chador
 • The English teacher

"Az idősödő korösszetételnek és az eljövendő számbeli csökkenésnek örülni kellene, nem sajnálkozni felettük."

Lincoln H. Day
Hírlevél
Név:*
E-mail:*
E-mail mégegyszer:*
Melyik csoportot képviseli?:*

Rio minusz 20: a családtervezés emberi joga továbbra is tabu

 Szövegjavaslat a Rio+20 konferenciára

A népesség stabilizálásának elsőbbséget kell élveznie a fenntartható fejlődésben” Kofi Annan, korábbi ENSZ főtitkár. (Key Recommendation of GHF 2009).


„Vagy mi magunk csökkentjük önként a létszámunkat, vagy a természet maga fogja helyettünk brutálisan lecsökkenteni.” Maurice Strong, az első riói föld csúcs főtitkára, 1992.


„Hasztalan az ökológiai lábnyomod csökkentése, ha folyamatosan növeled a lábak számát.” (népszerű mondás)

 

  

 1. A népességnövekedés az összes többi környezeti problémát megsokszorozza:

Minden egyes újabb embernek szüksége van élelmiszerre, vízre, energiára, földre, fára és ásványi anyagokra; és további szemetet, szén-dioxidot és szennyezést produkál; a jómódú ráadásul többet fogyaszt és szennyez, mint a szegény. Tehát a növekvő néptömegek növelik a termőföld és a vízkészletek kimerülését, az eróziót, az elsivatagosodást, az élőhelyek és erdők pusztulását, a szén-dioxid kibocsátást, a tengerszint emelkedését, a klíma megbolondulását, a vegyi szennyezést; és csökkentik a véges és egyre fogyó természeti erőforrások fejenkénti mennyiségét, szaporítják a hosszútávú nyomort.
Tehát az összes környezetvédelmi és a legtöbb gazdasági probléma egyre súlyosbodik és végül már lehetetlenné is válik a megoldás az egyre több ember miatt. A népesség stabilizáció elengedhetetlen (de önmagában nem elégséges) feltétele a fenntarthatóságnak.

 1. A „fenntartható fejlődés”, mint cél:

A hatás (a környezetre) = Népesség x Jólét (források fogyasztása) x Technológia – ez az ’IPAT’ függvény. Tehát a hosszú távú biofizikai fenntarthatóság követelményei: tökéletesített technológia, ami hatékonyabban használja a forrásokat; ÉS csökkentett forrás-fogyasztás a gazdagok részéről; ÉS stagnáló, sőt csökkenő népesség. Egy kisebb népesség többet fogyaszthat fejenként, mint egy nagyobb népesség, miközben a véges Föld biofizikai határain belül marad. Mivel a korlátok nélküli növekedés fizikailag lehetetlen, így a népességnövekedés mindenképp véget ér egy ponton: vagy (lehetőleg minél hamarabb) kevesebb születéssel; vagy később tömeges halálozással, miután fölemésztette egy „zöld gazdaság” minden kísérletezését.  

 1. A népességnövekedés nem „adottság”, hanem tőlünk függő változó:

Minthogy a Föld népessége 2011-ben meghaladta már a 7 milliárd főt is, ez a növekedés (80 millióval évente, 10 000 fővel óránként) egyértelműen a hajtóereje az új és súlyosbodó kihívásoknak. Az ENSZ szerint 2050-re 8,1 és 10,6 milliárd között lesz a népesség – a rajtunk múló különbség 2,5 milliárd, azaz annyi, amennyi ember 1950-ben összesen élt a Földön! Nyilvánvaló, hogy a fenntartható megélhetést jóval könnyebb megvalósítani egy 8,1 milliárd körül stabilizálódó népességgel. Elsőbbséget és  forrásokat kell biztosítani  a fejlődő országokban önkéntes családtervezés, a nők iskoláztatása és megerősítése programoknak (a Ruandában, Malawiban és Etiópiában futó új programok mutatják, hogy miket lehet elérni); a fejlett országokban a társadalom tájékoztatásának és ösztönzésének, hogy egyensúlyba kerüljenek a reproduktív jogok a szociális és környezetvédelmi felelősséggel a jelenlegi és a jövő generációk iránt.

4. Anyagi források a családtervezéshez:

Jelenleg 215 millió nőnek (és számuk növekszik) nincs lehetősége a családtervezésre. Az összes családtervezésre költött támogatás a világon kb. annyi, mint a „Goldman Sachs” bónusz alap egytizede – ami tragikomikusan kicsi összeg. Az EU segélyek 0,4 %-a megy családtervezésre. A családtervezésről szó sem esik, részben a népesedési probléma és az egész szexuális és reproduktív egészség és nők jogai témakör háttérbe szorulása miatt, pedig valójában az összes minisztérium minden programjának sikere függ tőle hosszabb távon. A világon az összes teherbeesés kb. 40%-a még mindig a pár szándéka nélkül esik meg. A családtervezés nélkülözését kb. évenkénti 6,7 milliárd dollárral meg lehetne szüntetni, ami kevesebb, mint amennyit az amerikaiak a Halloweenre költenek.

5. Rio+20 akció – szövegjavaslat a záródokumentumhoz:


A népesség sokszorozódás figyelmen kívül hagyása garantálja a fenntartható fejlődés kezdeményezések végső kudarcát, mivel a növekvő népesség okozta túlterhelés meghaladja minden fejlesztés eredményét. Ezért a következő szöveget ajánljuk a Rio+20 dokumentumba: 

[A konferencia]
Megállapítja, hogy minden népesség növekedés, különösen a fejlődő országokban, tovább növeli a környezeti terhelést és csökkenti az egy főre eső természeti erőforrásokat;  a népességszám stabilizálása ezért a biofizikai fenntarthatóság elengedhetetlen feltétele; a fenntartható fejlődés lehetőségei annál jobbak, minél hamarabb stabilizálódik a népességszám ökológiailag fenntartható keretek között; és ez legjobban az önkéntes népességszám stabilizáló/csökkentő politikával érhető el minden országban, mely tartalmazza a családtervezési, lányok iskolázása és nők egyenjogúsága programokat, megszüntetve a fogamzásgátlás nélkülözését és segítve a kisebb családokat előnyben részesítő kulturális változást.
Felhív minden kormányt, hogy adjon prioritást az említett programok bevezetésének, támogatásának, finanszírozásának, mérje fel, értékelje és publikálja ezen programok hatékonyságát mind a saját polgárai jólétének javításában, mind a népességnövekedés megállításában.
A donor országok adjanak prioritást ezen programok támogatásának. 


Population Matters (UK) 
www.populationmatters.org 

Az Európai Népesedés Szövetség nevében: Demographie Responsable (Franciaország); Herbert Gruhl Society (Németország); BOCS (Magyarország); Associazione Radicale Rientrodolce (Olaszország); ECOPOP (Svájc). 

(A Rio+20 előkészítő titkárságra 2011. október 12-én került beadásra.)
 

 

 

 


 

Fordította: Simon Zsuzsanna

Lektorálta: Simonyi Gyula


Az angol nyelvű eredeti szöveg elérhető itt:

 

http://www.afrika.csaladtervezes.eu/hatteranyagok/english-collection/91-population-growth-the-neglected-green-issue-a-text-for-rio-20

 

 

 

 

 

 

 

A Föld népessége most: